Viasat Nature Polsat
Бял лъв
  • Местообитание: живеят на места с трева, в саваната и полу-постините на Южна Африка.
  • Външен вид: Дължината на тялото на тези хищници може да достигне 3 метра, без да броим опашката, а мъжките могат да достигнат тегло до 250 кг.
  • Храна: Прехранват се с животни среден размер, например антилопи и зебри
  • Интересен факт: Белият лъв не е отделен вид. Това е цветова вариация и тяхната характерна украска се дължи на един ген, който трябва да притежават и двамата родители. На практика, белите лъвове не съществуват в дивата природа, защото са ценна плячка за бракониерите.
Мечката от Андите
  • Местообитание: планинските райони на Венецуела, Колумбия, Еквадор, Перу и Боливия.
  • Външен вид: Мечката от Андите се нарича „очилата“, заради характерната светло-кафява маска, която се откроява от останалата част от тъмно-кафявото й тяло. Мъжките достигат до 130 кг., докато женските не достигат такъв рамер и тежат не повече от 65 кг.
  • Храна: Хранят се предимно с листа, плодове, корени, но понякога ловуват по-едри животни.
  • Интересен факт: Това е застрашен вид. Това е най-неместоядната от всички видове мечки.
Лемурът Айе айе
  • Местообитание: видът е характерен за Мадагаскар и може да бъде открит само там.
  • Външен вид: Може да достигне до 1 метър (вкл. опашка от около 50 см) и тежи 3 кг. Има характерен дълъг среден пръст, който завършва с подобен на кука нокът, с който вади насекоми и ларви от процепи в дърветата.
  • Храна: Най-често яде насекоми, плодове, кокосови орехи, бамбук и тръстика.
  • Интересен факт: Застрашен вид. Местните вярват, че който бъде посочен от пръста му, ще бъде застигнат от скорошна и внезапна смърт
Гигантски мравояд
  • Местообитание: Саваната, блата и горите на южна и централна Америка.
  • Външен вид: Дължината на тялото му може да достигне 2 метра и тежи 18-25 кг. Има характерен дълъг хобот, предназначен да изважда мравки от мравуняци. Езикът му може да достигне над 60 см и по него има лепкава слюнка, която помага за по-ефикасното изваждане на мравки и термити.
  • Храна: Храни се основно с мравки, термити и ларви.
  • Интересен факт: Застрашен вид. Най-дългият, измерен досега език на мравояд е 75 сm
Орангутан
  • Местообитание: Може да се открие само в дъждовните гори на Борнео и Суматра.
  • Външен вид: Женската достига до 130 cm, а на тегло - до 45 кг. Мъжкият, обаче, може да стигне до 180 cm и да тежи над 120 кг.
  • Храна: Храни се най-вече с плодове, листа, термити, насекоми и яйца на птици.
  • Интересен факт: Застрашен вид. Орангутаните са най-неагресивните маймуни и характерна за тях е дружелюбната природа.
Летящ гущер
  • Местообитание: Живее в тропическите гори и плантациите за гума в юго-източна Азия – Филипините, Борнео, Суматра и Тайланд, Виетнам и Индонезия.
  • Външен вид: Достига до 19-22 cm дължина и има ципи кожа между ребрата, които му позволяват да прелита от клон на клон.
  • Храна: Храни се най-вече с насекоми, особено мравки, а също и с паяци.
  • Интересен факт: Може да прелети до 15 метра разстояние.
Мексиканска златиска тарантула с червена задница
  • Местообитание: Най-вече Мексико, но също Белиз, Ел Салвадор и Гватемала.
  • Външен вид: С разперени крака може да достигне дължина от 16.5 cm. Тялото има два вида окосмяване: по-къси и по-дълги косми, които са защитни; понякога придобиват златист цвят по черупката и краката.
  • Храна: Насекоми, гущери и гризачи.
  • Интересен факт: Паяците, хранещи се с птици, често биват бъркани с тарантули. Космите им са изключително чувствителни и могат да уловят и най-малкото трептене, предизвикано от преминаване на насекомо.
Водна жаба от езерото Титикака
  • Местообитание: водите на езерото Титикака и реките, вливащи се в езерото.
  • Външен вид: Една от най-големите водни жаби в света, достига до 14 cm дължина. Има набръчкана кожа, благодарение на което телесната й повърхност е по-голяма и така може да поема повече кислород от водата.
  • Храна: Най-вече амфиподи, насекоми, охлюви и риба.
  • Интересен факт: Видът е документиран за пръв път от Жак Кусто през 1970-те. Някои от описаните представители на вида били дълги около половин метър и тежали килограм.
Фер-де-Ланс
  • Местообитание: те живеят в гъстите тропически гори на южна Америка (Перу, Еквадор и Колумбия) и централна Америка (от Панама до Мексико). Дървесни змии, които прекарват по-голямата част от живота си по ниските клони на дърветата.
  • Външен вид: Могат да достигнат до 220 cm. Имат по ред бодливи люспи над всяко око, които приличат на вежди. Срещат се в разнообразни цветове.
  • Храна: Основно жаби, гущери, малки бозайници и птици.
  • Интересен факт: отровата на някои видове може да бъде фатална за човек.